|
|
|
relo |
|
|
|
|
Kým budú kvitnúť rastliny a lákať včely vonným nektárom a peľom, kým človek nenaruší podmienky tejto zázračnej a krehkej symbiózy, budeme si môcť brať svoj sladký podiel zo štedrej náruče prírody.
Než sa med ocitne na Vašom stole, prechádza mnohými fázami spracovania a zrenia: od zberu nektáru včelami robotnicami, cez dozrievanie a odparovanie v komôrkach plástov, až po jeho spracovanie včelármi a predaj.
Základom kvalitného medu sú zdravé, silné včelstvá. Včely robotnice zbierajú z kvetov nektár, ukladajú si ho do zvláštneho medového vaku a prinášajú po malých kvapkách do úľa.
Počas transportu a pri jeho odovzdávaní úľovým včelám sa do nektáru primiešavajú enzýmy z včelích žliaz, ktoré spolupôsobia pri pretváraní nektáru na med. Vo voskových bunkách, ktoré slúžia nielen na liahnutie plodu, ale aj ako zásobníky potravy, sa z nektáru stáva med: odparí sa z neho prebytočná voda a včely zaviečkujú plnú komôrku ako zásobu.
Včelár im z medových zásob priebežne uberá, ale súčasne im za vzácny dar platí nepretržitou starostlivosťou: dozerá na zdravotný stav včelstva, na dostatok náhradnej potravy v obdobiach bez znášky a v zlom počasí, stará sa o dobré podmienky v úľoch i o kvalitu potomstva. A med ako výsledok svojho úsilia upravuje a posúva ďalej, až kým sa nedostane na váš
stôl. Med obsahuje výživné i liečivé zložky, ktoré organizmus spracúva bezo zvyšku a transportuje krvou na posilnenie činnosti všetkých orgánov, najmä srdca. Základnými zložkami medu sú totiž glukóza a fruktóza, ktoré sa ako hlavné živiny vstrebávajú priamo do krvi. Okrem nich sú v mede ďalšie výživné látky, unikátne enzýmy, látky s antiseptickými účinkami, vitamíny a vzácne stopové prvky.
|
|
|
|
Aktuality
Pripravujeme zaujímavú akciu pod názvom Deň medu
Pripravujeme
1. Praktický zdvihák
2. Evidencia v počítači
|
|
|