 |
|
 |
|
|
|
|
|
Propolis je špeciálna živica, ktorú včely zbierajú z kvetných púčkov stromov - topoľov, briez, gaštanov, vŕb ale aj ihličnatých stromov. V úli má široké využitie - včely propolisom ako stavebným materiálom utesňujú škáry, dezinfikujú vnútorné priestory úľa, ale aj mumifikujú veľkých votrelcov (motýľa smrtihlava, myšku, piskora...), ktorých dokážu zneškodniť, ale nevládzu ich z úľa vyniesť.
Propolis obsahuje vzácne antiseptické látky, ktoré sa s úspechom využívajú aj pri liečení ľudí. Osvedčil sa pri hojení drobných poranení a pri zmierňovaní bolesti. Propolisová tinktúra v kloktadle zmierňuje zápal hrtanu a horných dýchacích ciest, pomáha predchádzať infekčným ochoreniam.
UPOZORNENIE:
Alergici musia pred užívaním otestovať znášanlivosť svojho organizmu na propolis - natretím malého množstva tinktúry na citlivú pokožku vnútornej strany zápästia. Pri sčervenaní pokožky, vyrážke alebo inej reakcii propolis neodporúčame používať.
Denná profylaxia 30 % propolisovou tinktúrou
Každé ráno nalačno nakvapkať do 1 dcl vlažnej vody 30 kvapiek propolisovej tinktúry (1 kávová lyžička). Emulzia má protizápalové a antibakteriálne účinky. Časťou emulzie si najskôr dôkladne vykloktáme ústnu dutinu a hrdlo. Zvyšok vypijeme. Propolis v zažívacom ústrojenstve predchádza zápalom žalúdka a čriev a bakteriálnej črevnej nákaze. Liečebný efekt sa umocní, ak do emulzie pridáme 1 lyžičku nektárového medu.
Medovo-propolisová emluzia tíši aj bolesti hlavy pri migréne. Ako profylaxia pred migrénou sa odporúča 3x denne užívať nektárový včelí med zmiešaný s kvetovým peľom a včelou materskou kašičkou.
Propolisová tinktúra výborne tlmí a hojí zápaly kože (vyrážky, zádery, drobné poranenia), tíši akútnu bolesť zubov a dezinfikuje.
Peľ z kvetov obsahuje mastné kyseliny, vitamíny, stopy prvkov ako železo, meď, draslík, sodík, horčík, vápnik a kremík. Včely vyletujú za peľom od skorej jari, pretože je významnou zložkou potravy pre plod.
Ľudský organizmus však nedokáže spracovať látky obsiahnuté v peli jednoduchým prehltnutím peľových zŕn. Aby sa dali využiť, musí prejsť peľ fermentáciou (štiepením) v mede alebo v medovej vode.
Užívanie peľu pozitívne ovplyvňuje psychiku človeka, ukľudňuje nervy a potláča napätie. Zvyšuje tiež chuť do jedla a tlmí rast niektorých mikróbov. Vyvoláva pocit zdravia a spokojnosti, preto sa odporúča užívať rekonvalescentom po ťažkých chorobách, operáciách a po zvýšenej psychickej záťaži. Starší ľudia si vďaka užívaniu peľu udržia do vysokého veku fyzickú i duševnú kondíciu a dobrú pamäť.
|
|
|
|
Aktuality
Pripravujeme zaujímavú akciu pod názvom Den medu
Pripravujeme
1. Praktický zdvihák
2. Evidencia v pocítaci
|
 |
|